Nje vit Windows Phone

Windows Phone 7Rreth ni vit me heret, switch-rata nga pajisja mobile Android ne nje Windows Phone 7. Arsyeja e konvertimit ishte e thjeshte, te zhvilloj(me) aplikacione per platformen me te re (ne ate kohe) mobile te Microsoft.

Pas disa planifikimesh dhe shtrydhjesh te trurit se bashku me koleget (@betimdrenica dhe @dudemqe) filtruam disa propozime per t’i shtyer me tutje, mirepo per arsye te ndryshme keto propozime/projekte mbeten vetem ne task managerat tone. Ketu perjashtojme rastin e Contacts Factbook (http://www.windowsphone.com/en-us/store/app/contacts-factbook/da94664d-30f1-4b63-b471-dcbdc3a695e0) te cilin Betimi me mund te madh ma ne fund e publikoj.

Pajisja Windows Phone me “mbeti” ne dore dhe u be telefoni primar qe e perdorja. Kjo pajisje ishte nje HTC Mozart qe per nga hardueri, per ate kohe ishte mjafte e mire, mirepo ne ditet e sotit, softueri apo OS e bene diferencen.

Windows Phone Pros

Ky OS i bere nga Microsoft eshte relativisht i mire, eshte i optimizuar qe te punoj shpejte dhe thjeshte. Do te ishte nje opsion i mire per nje njeri jo-teknik.

Cdo aplikacion qe hapet, nese shtypet “pulla back” sistemi automatikisht e terminon, per kete arsye, RAM i pajisjes mesatarisht eshte i konsumuar diku rreth 50MB (ne rastin tim, 50MB nga 576MB sa i kishte pajisja).

Ndryshe nga pajisjet me Android, qe ndoshta (te pakten) nje here ne muaj ju duhet ta restartoni, ne Windows Phone kjo eshte dicka e harruar. Pajisja nuk ndodhe qe te “shtanget” apo te “trullavet”.

Email klienti ne Windows Phone eshte shume me i mire se ai default ne Android, qasja Metro nuk te lejon qe ti komplikosh gjerat, keshtu qe e ke nje pamje te kthjellet dhe te thjeshte (pa munguar funksionalitetet).

Nje nga aplikacionet (apo i vetmi) qe me mungon ne Android, eshte Microsoft Photosynth. Ky eshte versioni i Photosynth ne Windows Phone qe te jep mundesine e gjenerimit te hapesirave visuele permes fotove qe i detekton dhe i bashkon automatikisht.

Windows Phone Cons

S’din kah me ja nis njeri!?

Problemi i pare qe u perballa ne Windows Phone ishte mungesa e aplikacioneve shume te njohura mobile, sic eshte Viber dhe Instagram, pa e harruar edhe vet Skype-in qe erdhe me disa muaj vonese. Kjo me shkaktoj pak telashe ne komunikim me te tjeret, e deri sa isha me Android nuk isha ne problem!

Notifications apo ma mire me thane Mutefication(rrjedh nga fjala Mute (eng), qe ne perkthim do te thote i pazeshem) jane nje “real pain”. Nese aplikacionin tuaj psh. Tango Calls nuk e keni bere “tile” ne home screen, you’ll never ever seeee the notifications, pra nuk ka nje vend qendror ku mundesh me i pa te gjitha notifikimet, sic e ke notification bar ne Android. #bigfail

Widgets nuk ekzistojne ne WP, nese perdorni nje HTC me Android, jeni mesu me pas nje task widget ne njeren nga pages, qe ne menyre me te shpejte t’i shihni listen e puneve. Ne WP jane thjeshte dy “faqe”, njera per tiles dhe tjetra per listen e aplikacioneve te instaluara.

Nese ju ka ndodhe qe te fascionoheni nga People Tile e Windows Phone, ju keshilloj qe te permbaheni, thjeshte duket si nje gif animacion qe ndryshon fotot e kontakteve tuaja, por pa ndonje domethenie ne funksionalitet.

Tash e tutje Android

Tash, mbas rreth ni viti u ktheva prap ne Android. Me te filluar punen ne pajisjen e re, verejta barren e rand qe e kisha pas ne Windows Phone, mu dok qe u erdha ne shpi prej dikah larg!

Aplikacione sa te duash, widgets, multiple screens dhe shume gjera te tjera te mira. Kur jemi te aplikacionet, pervec aplikacioneve te njohura globalisht, jeten ma lehtesoj nje aplikacion i zhvilluar nga QSI (http://bit.ly/139IkTa) qe per mua si praktikues i fese Islame pati impakt shume te madh. Shpesh puna te rroke para veti dhe nuk te bjen ne mend me shiku ore, per mua kjo ishte nje zgjidhje shume e mencur.

Une nuk mund ta kritikoj Microsoft nga kendi i strategjise se biznesit, mirepo definitivisht mund ta kritikoj nga kendi i perdoruesit. Menyra e qasjes se tyre per boten mobile eshte e gabuar, nese gjerat duhet te thjeshtohen sikur shenjat ne metro, funksionaliteti duhet te te dergoj sakte, sikurse te dergon nje metro train!

Advertisements

One thought on “Nje vit Windows Phone

  1. Mendoj qe e vetnja arsye per me kalu ne WP kish me qene per shkak te zhvillimit te ndonje softwari-perndryshe Android per smartphone eshte MUST me plotekuptimin e fjales

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s